Beginpagina » Nieuws en acties overzicht » Grote schenkingen ingezet om hypotheekschuld te verlagen
Grote schenkingen ingezet om hypotheekschuld te verlagen
Uitgegeven op 24 februari 2018 om 12:36 uur in de categorie Woningfinanciering door De Hypotheekxpert B.V. Soest/ Huizen/ Luyksgestel

Bepaalde schenkingen worden fiscaal vriendelijk behandeld. Uit een onderzoek door de Algemene Rekenkamer blijkt dat "grote" schenkingen in de praktijk vooral worden gebruikt om de hypotheekschuld te verminderen.

Schenkingsvrijstelling
De belastingregels kennen een aantrekkelijke regeling voor schenkingen. Zo mogen ouders bijvoorbeeld aan hun kinderen maximaal € 100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van hun woning. Hierbij gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo moeten de zoon of dochter of hun partner op het moment van de gift tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Aflossing bestaande hypotheek meest gekozen
Ongeveer driekwart van de Nederlanders die in de jaren 2013 en 2014 een bedrag tot € 100.000 belastingvrij geschonken kreeg voor de eigen woning heeft dit gebruikt om de bestaande hypotheek voor een deel af te lossen. De overige 25 % gebruikte de schenking om de aankoop van de woning te financieren waardoor zij een minder hoge hypotheek hoefden af te sluiten.

Schenkingen vaak bij "zware" hypotheken
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de ontvangers van deze schenking meer dan gemiddeld een stevige hypotheek hebben. In bijna 50 % ging het om ontvangers bij wie de bestaande hypotheek meer bedroeg dan de waarde van het pand op dat moment.

Aantal onderwater staande huizen daalt fors
Het aantal woningen waarbij de actuele hypotheekschuld hoger is dan de actuele waarde van de woning daalt snel. Dat komt deels door de schenkingen die plaatsvinden en doordat veel huiseigenaren zelf aflossingen doen. Uiteraard is een belangrijke oorzaak ook de sterke stijging van de waarde van de woningen zoals die in de afgelopen periode in veel gebieden in Nederland heeft plaatsgevonden.

Wens tot versneld aflossen? Vraag altijd eerst advies
Het vervroegd aflossen van een bestaande hypotheekschuld kan extra kosten met zich meebrengen. Ook heeft een vrijwillige aflossing bepaalde fiscale gevolgen. Het advies is daarom om altijd eerst met een Erkend Hypothecair Planner te overleggen voordat u vrijwillig besluit een deel van uw hypotheekschuld af te lossen.

 

Meer nieuwsberichten of acties van dit kantoor

Adviseur verzuimt massaal klant te informeren over premiedaling
Adviseur verzuimt massaal klant te informeren over premiedaling
Uitgegeven op 22 oktober 2018 om 10:51 uur
Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen...
Voorbeelden van wat u met een hypotheek niet mag doen
Voorbeelden van wat u met een hypotheek niet mag doen
Uitgegeven op 22 oktober 2018 om 9:48 uur
Wanneer u een hypotheek afsluit om de aankoop van een woning te financieren, dan maakt de bank een overeenkomst. Er zijn weinig...
Aandachtspunten wanneer u een nieuwe woning gaat bouwen
Aandachtspunten wanneer u een nieuwe woning gaat bouwen
Uitgegeven op 10 maart 2018 om 13:23 uur
In de komende jaren zullen de inspanningen om nieuwe woningen te bouwen sterk worden opgevoerd. Misschien een goed moment u te laten informeren over wat...

Meer informatie over dit kantoor

De Hypotheekxpert B.V. Soest/ Huizen/ Luyksgestel

De Hypotheekxpert B.V. Soest/ Huizen/ Luyksgestel

Soest