Beginpagina » Column overzicht » Contractstermijn bij schadeverzekeringen aan banden
Contractstermijn bij schadeverzekeringen aan banden
Uitgegeven op 11 november 2009 om 21:14 uur in de categorie 'Woonhuisverzekering' door Dhr. Mr. H.G. (Harry) Fens

 

Langlopende verzekeringscontracten bij schadeverzekeringen aan banden !

 

Op 25 juni jl. heeft de Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars een bedrijfsregeling aangenomen over de contractsduur van particuliere schadeverzekeringen.

 

De bedrijfsregeling is van toepassing op particuliere schadeverzekeringen en geldt vanaf 1 januari 2010.

Het uitgangspunt en basisprincipes:

 1. Het uitgangspunt is dat alle particuliere schadeverzekeringen voor een periode van maximaal 12 maanden worden afgesloten.
 2. Indien partijen een langere termijn willen overeenkomen dan 12 maanden dan dient de consument hiervoor een extra handtekening te plaatsen.
 3. Gaat het om een verzekering met een stilzwijgende verlenging dan dient de verzekeraar voor het verstrijken van de contractstermijn de verzekeringnemer tijdig te informeren over het feit dat de verzekering verlengd zal worden en over de mogelijkheden de verzekering te beëindigen.

Eenjarige verzekeringsovereenkomst

 • Nadat een eenjarige verzekeringsovereenkomst is verlengd heeft de verzekeringnemer het recht de overeenkomst op elk gewenst moment te beëindigen met een maximale opzegtermijn van een maand. 
 • Wordt de overeenkomst na verlenging tussentijds door de verzekeringnemer beëindigd dan wordt de lopende premie pro rata verrekend.

Meerjarige verzekeringsovereenkomst

 • Bij verlenging van een meerjarige verzekeringsovereenkomst zal deze automatisch omgezet worden in een eenjarige overeenkomst die voor de verzekeringnemer ieder moment opzegbaar is met een maximale opzegtermijn van een maand.
 • Wanneer de verzekeringnemer wederom een meerjarige overeenkomst wenst af te sluiten, dan zal hij hiervoor een extra handtekening moeten zetten.

Uitzonderingen
De nieuwe regeling heeft geen betrekking op:

 • Zorgverzekeringen
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
 • Natura-uitvaartverzekeringen
 • Ongevallenverzekeringen.

Bestaande verzekeringen
Verzekeringsmaatschappijen moeten deze regeling zo snel mogelijk, maar in ieder geval per 1 januari 2010 invoeren voor nieuwe verzekeringen die zij afsluiten. Voor bestaande schadeverzekeringen geldt dat deze regeling in werking treedt voor overeenkomsten die na 1 maart 2010 worden verlengd.

Overigens moet er rekening mee worden gehouden dat verzekeringsmaatschappijen er toe over kunnen gaan onverplicht bestaande langjarige contracten terug te brengen tot eenjarige contracten, tenzij de consument hiertegen bezwaar maakt.

Ook banken en direct writers
De nieuwe regeling geldt ook voor banken en direct writers.

Bron: D & O nieuwsbrief actueel nr.135 d.d. 21 oktober 2009

Meer artikelen van deze adviseur

Naheffing spaarhypotheken
Naheffing spaarhypotheken
Uitgegeven op 8 november 2009 om 16:28 uur
ENORME NAHEFFING SPAARPOLIS Huiseigenaren met spaarhypotheek mogelijk voor tienduizenden euro\'s extra aangeslagen. Het gaat hier om de zogenoemde Kapitaalverzekering...
Naheffing spaarhypotheken
Naheffing spaarhypotheken
Uitgegeven op 8 november 2009 om 16:25 uur
ENORME NAHEFFING SPAARPOLIS Huiseigenaren met spaarhypotheek mogelijk voor tienduizenden euro\\\'s extra aangeslagen. Het gaat hier om de zogenoemde...
DSB debacle wordt nu afgewenteld op klanten van de bank
DSB debacle wordt nu afgewenteld op klanten van de bank
Uitgegeven op 13 oktober 2009 om 15:14 uur
In de pogingen om het financieel systeem (versnelt) om te bouwen en te reguleren naar een fatsoenlijk, betrouwbaar en integer systeem wordt er flink...

Meer informatie over deze adviseur

Dhr. Mr. H.G. Fens - Defico Advies

Dhr. Mr. H.G. (Harry) Fens

Financieel adviseur (allround)